"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacak"

1 Eylül 2010 Çarşamba

İçinden Otoban Geçen Göl


Bilenleriniz mutlaka hatırlayacaktır, hani Ferhan Şensoy’un “İçinden tranvay geçen şarkı” diye bir oyunu vardır.

İşte bu haberde tıpkı ona benziyor. Yalnız içinden geçen müzik nağmeleri değil de, taş, toprak ve bilumum otoban yapımında kullanılan malzemeler.

Adapazarı sınırları içinde Kör Sakarya Gölü vardır.

Artık yok, bir zamanlar içme suyu ihtiyacı için bile kullanılan göl artık yok.

Sakın son yıllardaki dünya ikliminin sıcaklığına dayanamadı da, kuruyup gitti falan diye düşünmeyin.

Dünya da bir eşine daha rastlanmayacak bir yöntemle Kör Sakarya Gölü şimdi bataklık halini aldı, bir iki yıla kadar da hepten yok olup gidecek.

Adapazarı- Karasu arasına yapılan otoban ne yazık ki, Kör Sakarya Gölünün içinden geçirdiler.

Hadi ya o kadar da olmaz demeyin, bizim çok bilmiş karayollarımız, 2,5 kilometre uzunluğa ve 60 metre genişliğe sahip Kör Sakarya Gölünün içini doldurarak gölü kuruttu.

Otobanı gölün kenarından veya 60 metrelik genişliğe sahip olan gölün üzerine bir köprü yapmayı tercih etmeyip, kendince çok kolay bir yol bulunup gölün içini doldurarak otobana gölü kurban etmişler.

Bunu yapan mutlaka bir taşeron firmadır, ama bunu denetleyen devletin mühendisleri veya sorumluları buna nasıl izin verirler.

Masraftan kaçmak için bunu yapmışlardır diyeceğim ama bu işi bilen uzmanlar bir köprü yapılsaydı dolgu için harcanan paranın üçte birine mal edilirdi diye açıklama yapmışlar.

Şimdi insan sormadan edemiyor, hem çevreyi katledip hem de kimlerin cebinin dolmasına kimler ne çıkar uğruna böylesi garabet bir olaya imza attılar.

Böylesi bir çalışma gerek TUBİTAK gerekse de dünya çapında yapılacak olan projeler arası bir yarışmada birinciliği uzak ara alır.

Bir sürü şeyler yazmak istiyorum ama inanın yazacak bir şey bulamıyorum. Çünkü bu kadar geri zekalıca yapılan bir iş için söylenecek hangi kelimeler bulunur. Ben bulamıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder