TOKİ evlerini sata sata Ziraat Bankası kendini iyiden iyiye emlak komisyoncusu gibi hissetmeye başladı.
Ve bir ilçede şu ana kadar yapılmayan bir şeyi yaptı. Özel bankalar yaptı mı bilmiyorum ama en azından devlete bağlı olan bir banka şimdiye kadar böyle bir olaya imza atmamıştı.
Ziraat bankasından kredi alan bir çiftçi vatandaş ile bir memur vatandaş. Ülkemizde “teğet” geçen krizden etkilenip bankaya olan borçlarını ödeyememişler.
Büyük işadamlarına sözünü geçiremeyen ve onlarla borçlarını ödeyebilmeleri için anlaşma üzerine anlaşma yapanlar ve yine alacaklarını tahsil edemeyenler. Dişini geçirebilecekleri vatandaşlara kartal kesilip hemen tepelerine binmişler.
Buraya kadar her şey normal gözükebilir. Alacağını tahsil etmeye giden banka hukuki yollara başvurup çiftçinin tarlasını, diğer vatandaşında evini haciz ederek açık arttırma usulü satışa çıkarmışlar.
İşte bana göre her şey burada başlıyor. Bu tür satışlar yerel ve ulusal gazetelere ilan verilerek duyurulur ve satış yapılır. Ama burada böyle olmuyor işte.
Banka iki adet pankart yapıp, tarla ve daire satışını bankanın kepenklerine asarak satışı duyuruyor.
Sanki burada satıştan çok borçlu insanları teşhir etme gibi bir mantık yatıyor. Adamların isimlerini vererek, tarlayı ve daireyi de belirterek adeta sen bana nasıl borcunu vermezsin bende seni işte pankart ile böyle rezil ederim gibi bir yola başvuran bankanın eline ne geçti çok merak ediyorum.
Bir ilçe de böyle bir satışı hiçbir ilan vermesiniz bile herkes bilir. İlçelerde fısıltı gazetesi vardır ve herkes birbirini tanır, birbirlerine söylerler. Usul olarak gazeteye ilan vermek zorunda olabilirsin ama herkes duysun gibi bir mantıkla kocaman iki adet pankart yaptırmak art niyetten başka bir taşımıyor bence.
Sıkıysa bunu o ilçenin saygın sayılan bir kişine yapın da bizde sizlerin art niyetinizin olmadığını görelim böylece. Mutlaka ilçenin işadamı sayılan insanlarının da sizinle bir takım ilişkileriniz vardır.
En basitinden kendimden örnek vereyim, bir ay evde yoktum ve elektrik parası gelmiş ödeme zamanı geçmiş tabi doğal olarak. Hemen kesme ihbarnamesi çıkarmışlar. Fatura bedeli 25 tl.
TEDAŞ’a gittiğimde 5000 küsür borcu olan birinin hesaba mahsuben 350 tl. yatırıp elektriğini kullanmaya devam ettiğini gördüm.
Diyeceğim ilçelerde her kurumda çalışan biri, diğerinin mutlaka bir tanıdığıdır. Eğer varsa böyle bir dayın hiç kafana takma. Ama yok eğer yoksa bir amcan işte böyle teşhir ederler pankart ile.
NOT : Bu ilçe Mersin’e (İÇEL) bağlı Anamur ilçesidir. Pankartı yapanda Ziraat Bankası Anamur Şubesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder