"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacak"

10 Temmuz 2010 Cumartesi

Herkesin Anayasası Kendine


12 Eylül de yapılacak olan referandumda anayasanın bir takım maddelerini değiştirmek için hazırlanan paket oylanacak. Her ne kadar vatandaşların çok büyük çoğunluğu ve milletvekillerinin çoğu da dahil olmak üzere neyi oylayacaklarını bilmeseler de spor olsun diye gidip oy kullanılacak.

Aslında bende tek maddelik bir paket önereceğim, bundan sonra anayasa ile ilgili tartışmaları ortadan kaldıracak olan.

Hiç değilse herkes neye oy kullanacağını bilir ve çok daha iyi bir referandum olur.

Açık ve seçik kimsenin aklı karışmaz, referandumu yapabilmek için hiç değilse partilerin propaganda yapma gibi bir dertleri de olmaz. Birkaç gün televizyonda kısa bir konuşma yapsınlar referandumun amacını anlamayan bana gelsin.

Beni bulamasalar bile bu siteden ayrıntılı açıklamalar yapabilirim kalemimi oynatabildiğim kadarı ile.

Evet gelelim referandumun yapılaması gereken tek maddelik önerime.

Her parti kendi anayasasını yapsın ve iktidara geldiklerinde otomatik olarak ülke o anayasa ile yönetilsin.

Bu kadar basit. Seçimlere girmeden önce her parti kendi anayasasını kitapçık haline getirir, halka dağıtır oy verecek olanlarda ona göre gider oyunu verir. İsteyen okur verir, isteyen okumadan verir. Akşam elektrikler kesildi anayasa kitapçığını okuyamadım gibi mazeretlerde geçerli olmaz tabi.

Bir ülke hangi anayasa ile yönetilmek istiyorsa, gider o anayasanın partisine oyunu verir. Anayasayı okuyarak tam olarak algılayamıyorum diyenlerde çıkarsa özel dershaneler SBS, ÖSYM, KPSS, LGS gibi kursların yanında birde “Anayasa Algılama” (AA) kursları açarlar. Partilerin anayasasını öğretirler. Sezon bitiminde de bir sınav yaparlar tabi, insanlar AA’yı algılayabilmişler mi diye.

Mecliste de kavga da çıkmaz tabi. İki üç maddelik bir paket üzerinde anlaşamayıp bir ana avrat küfür etmedikleri kaldı birbirlerine.

Hiç kimse birbirine onun anayasasını savunuyorsun diye de suçlamada bulunmaz. Herkesin anayasası kendine olur. Hatta benim anayasam sensin anayasanı döver diye şakalar bile yaparlar.

Çok geç değil, daha önümüzde yaklaşık iki ay var. Mecliste bir karar alınıp bu tek maddelik öneri halkın önüne sunulabilinir.

Hem bu maddeyi Anayasa Mahkemesinde red edeceğini sanmıyorum.

BAŞKASININ ANAYASINDAN BANANE KENDİ ANAYASAM ŞAHANE.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder