"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacak"

10 Haziran 2010 Perşembe

Mezhep Irkçılığı


Facebook denen sitede bir video seyrettim ve video hakkında ki yorumları da merak ettim. Bir göz atayım dedim. Gözümü atmadım tabi)))))) sadece neler yazılmış diye bir baktım.

Video bir çocuğun uzun bir direğin önünde ağlamasıyla başlıyor, çocuk beyaz tenli. Yanına siyahi bir erkek geliyor. Çocuk direğin tepesindeki balonları gösteriyor, sizin anlayacağınız balonlardan bir tanesini istiyor.

Adam hiç üşünmeden direğe çıkıyor, bir balon alıyor ve aşağıya iniyor. Tam çocuğa balonu verecekken çocuğun annesi geliyor, çocuğu alıp hızla uzaklaşıyor.

Ve video burada son buluyor.

Bu videoyu koyanlar videonun başlığını “ırkçılık” olarak belirlemişler. Tabi yorum yapan herkes de başlığın etkisinde kalarak ırkçılık konusunda ağzına geleni söylemişler.

Başlığı görmeme rağmen videoyu seyrettiğimde bana hiç ırkçılık yapılan bir görüntü hissettirmedi video. Kendinizi zorlarsanız o videoya en az 100 tane farklı kompozisyon yazar ve ona göre başlık koyup, koyduğunuz başlığa göre de yorumlar beklerseniz.

Mesela en basitinden çocuğunuzun yanında sizin tanımadığınız üstü başı hiç iyi görünmeyen hatta saçı sakalı birbirine karışmış bir adamı görseniz ve adamın çocuğunuza bir balon veya şeker verdiğini görseniz, uzaktan bakmayla ne düşünürsünüz. Hemen o anda nasıl bir tepki verirsiniz.

Burada ten rengi hiç önemli değil, bir beyaz tenli, beyaz tenliye, bir siyah tenli de siyah tenliye böylesi bir yaklaşım gösterse ve sizde uzaktan bunu görseniz aklınızdan ilk ne geçer.

Ülkemizde çocuklara yapılan cinsel tacizleri ve tecavüzleri hatta ırkçılığı siyah tenli olanlar yapmıyor. Veya beyaz tenliler siyah tenlilere yapmıyor. Akrabasının çocuğuna, komşusunun kızına, kendi kız kardeşine hatta kendi kızına yapanlar bile var.

Bu video kurgulanmış bir çekim. Mazlum olan da hep siyah tenliler olduğu için ırkçılık yapanda beyaz tenli olarak kurgulanmış.

Video bana çok basit ve bir şeyler empoze etmek için yapılmış gibi geldi.

Irkçılığa karşı olan ve ırkçılık karşıtı bir yorum yazan bir kişide öyle ilginç bir şey yazmış ki, bence o video yerine o sözler oraya konulup onun sözleri üzerinden bir tartışma yapılması gerekiyor.

“BIZ ALEVILERI NE KADAR HOR GORUP ELESTIRSELERDE HERZAMAN BIZLER GIBI OLABILMEK ICIN CIRPINIP DURUYORLAR. ZATEN ELESTIRILERI ALEVILER GIBI OLAMADIKLARI ICIN.”

Ne bu şimdi. Sözüm ona ırkçılık yapan birini eleştiriyor ama dini bir inanca öyle fanatikçe bir yaklaşımı var ki, bunun bir üst aşaması zaten ırkçılığa kadar gider.
Böyle bir yorumu yapan kişi zaten büyük olasılıkla Aleviliğin ne olduğunu bilmeyen, sadece anne ve babasından hatta çevresindeki kendi gibi alevi olan birkaç arkadaşından duyduklarıyla Aleviliği yorumlamaya çalışan bir kişidir.

Aleviler;

çok temiz,
insancıl insanlar,
ırkçılık yapmazlar,
kötü hiçbir alışkanlıkları yoktur,
hepsi bir nevi kutsanmış kişilerdir.

Bunun dışındaki tüm mezhepler, Alevilerin bu özelliklerine sahip olmadıkları için ve onları kıskandıklarından dolayı her zaman Alevileri eleştirmekten başka bir şey yapmıyorlar. Yani kedi uzanamadığı ciğere, ben zaten ciğer sevmem demesi misali. Başka mezhepten olan insanlar alevi olmadıkları için kendilerini dağlara taşlara vuruyorlar.

Irkçılık milliyet üzerine yapılır yani ırkçı düşünceye sahip olan biri, kendi ırkını üstün ırk olarak kabul ettiği için kendi ırkından olmayan birini sevmez ve onu her zaman aşağılamaya çalışır, daha da ileri giderse öldürür.
Bu dünyada böyle yapılır.
Ama bizim ülkemizde milliyet ırkçılığından çıkıp, mezhep ırkçılığına varılmış gibi görünüyor. Irkçılık din üzerinden değil, milliyet üzerinden yapılır.

Geçmişte bu ülkede Çorum’da, Kahramanmaraş’ta, Sivas’ta Alevilere karşı katliamlar yapıldı ama o katliamların temelindeki yatan anlayış sadece alevi oldukları için değil, Alevilerin hepsi “solcu” olarak algılandığından dolayı yapıldı. Yani öldürülen insanların ölümlerinde ki Alevilik payı yüzde yirmi ise, “solcu” olarak görüldükleri pay yüzde seksendir.

Benim için siyah tenli, beyaz tenli, Hrıstiyan, Müslüman, Yahudi, Alevi, Sünni, Hanefi, Şafi, Yezidi, Budist, Protestan, Katolik, Ateist olması hangi dine veya mezhebe bağlı olması fark etmez eğer kişi ırkçılık yapıyorsa o kişi ırkçıdır.

Yok onlar bizim gibi olamadığı için, bizi eleştiriyorlar gibi saçma sapan düşünceler kişiyi karşı olduğu ırkçılık ile aynı saf da birleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder