"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacak"

4 Şubat 2010 Perşembe

AİHM Verdiği Karar Üzerine


Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmasıyla ve AİHM verdiği karara göre de, T.C nüfus kağıtlarında bulunan din hanesi bölümü kaldırılacakmış.

AİHM aldığı karar üzerine ülkemizde hemen hummalı bir çalışma yapılıp, şu an üzerimizde taşıdığımız kimlik cüzdanlarımız değiştirilecekmiş. Gerçi bunun daha önceden bir ön çalışması vardır. Eğer öyle olmasaydı hemen yeni bir dizayn yapılıp bu kadar kısa bir zamanda örnekleri basına sızmazdı.

Ama nedense biz bir şeyi düzletmeye çalışırken, diğer taraftan da bazı şeyleri yıkmayı çok iyi becerebiliyoruz.

Kimliklerden neden din hanesi kalkar?

Bunun anlamı ne. Kimliklerin üzerindeki din hanesini kaldıracağımıza o haneyi kimliğin üzerine koyarsınız. İsteyen o haneyi Müslüman, Hristiyan, Yahudi hatta bizim ülkemizde başka bir din gibi algılanmaya çalışılan Alevi kelimesini oraya yazdırır. İsteyenlerde boş bıraktırır. Yani bu tercihi kişinin kendisine bırakmak çok daha iyi bir yaklaşım değil mi?

Yarın biri çıksa ve AİHM başvursa, bu kimlik cüzdanı benim dinimi belirtmeme engel oluyor ve bu da benim insan haklarıma karşı bir baskı oluşturuyor dese o zaman AİHM ne karar alacak.

Hadi diyelim, AİHM o kişiyi de haklı buldu, biz yeniden kimlik cüzdanlarımızı değiştireceğiz.

İnsanlara hiçbir zorluk çıkartmadan, isteyen istediği ismi koysa, istediği dini yazdırmaya kalksa, bunu devlet dairesinde çalışan bir memurun insiyatifine bırakmazsa ne sorun yaşanır ne de mahkeme yolları aranır. Bu tür bir uygulama çok mu zor.

Yaklaşık 75 milyon kişinin kimlik cüzdanları sil baştan olarak yenilenecek. Acaba devlet bu işten ne kadar para kaldıracak ve bu paralar nereye gidecek. Burada az bir paradan söz etmiyorum, kim bilir kaç katrilyon bir para dönecek.

Bir kimlik numarası yazdırma mecburiyeti insanların cebinden devlete ne kadar para akıttı bilen var mı? Veya bu paralar nerelerde kullanıldı bunu bilen var mı? Bugün benim canım sıkıldı git kimliğini değiştir demek insanları para sağılan bir canlı görmek ile aynı anlama gelir.

Kimlik numarası ilk çıktığından bu yana, yıllarca ehliyetlerde kimlik numarası olmadan ehliyetler verildi. Şimdi de ehliyetlerde kimlik numarası yoksa o ehliyet geçersiz sayıp birde ceza kesilecekmiş. 2010 yılının bilmem kaçıncı ayına kadar değiştirilmesi gerekiyormuş. Bir ehliyet değiştirmenin kaç paraya mal olduğunu biliyor musunuz?

Kişi kimlik numarasını biliyorsa, ehliyetinde veya kimlik cüzdanında yazsa ne olur yazmasa ne olur.

Bir aklı başında kişi çıksa da, yeni kimlikler verildikten sonra ben din hanemi istiyorum diye önce Türk mahkemelerine daha sonrada AİHM başvursa. Böylece yeni bir kimliğimiz daha olsa.

Bana göre AİHM verdiği karar eşitlik ilkelerine ters bir karar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder