"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacak"

19 Temmuz 2010 Pazartesi

Ben Anlayamadım


Mahmur kampından Türkiye giriş yapanların bir kısmı açılımı ve tutuklamaları protesto etmek için sessiz sedasız tekrar geriye dönmüşler.

Kandil’den gelen dört kişi tutuklanmıştı, bir iki gün önce biri serbest bırakıldı. Serbest bırakılan kişinin de tekrar Kandil’e geri dönüp dönmediğini bilmiyorum.

Zaten bu gelenlerin ikisi Süleymaniye Üniversitesinde okuyorlarmış onlar çok daha önceden Türkiye’yi terk etmişler.

Benim kafama takılan ve benim anlayamadığım bir şey var. Mahmur kampından gelen bu insanlar Türkiye vatandaşı değil mi? Evet bildiğim kadarı ile Türkiye vatandaşı ve üzerlerinde hepimizin taşıdığı o mavi renkli nüfus cüzdanları var. Zamanında bir şekilde Irak’ın bir bölgesine gitmişler ve orada bir kamp kurulmuş yaşamlarını orada ikamet etmeye başlamışlar.

Açılım adı altında bir proje ile Türkiye giriş yapıldı. Bir projenin amacında giriş yapıldığı içinde zamanında Türkiye’den nasıl çıkış yaptın diye bir soru da sorulmadı. Sorulmaması da çok doğaldı.

Ama benim anlayamadığım şey peki bu insanlar nasıl sessiz sedasız tekrar geri döndüler. Sınırdan nasıl geçtiler. Her isteyen bir bölgenin sınırlarından istediği gibi giriş çıkış yapıyor mu?

Şimdi safdillik yapıp pasaportları var mı diye de sormayacağım. Hani safdillik yaptığımı sayıp sorduğumu varsaysam bile, devletin emniyet müdürlüğüne gidip pasaport işlemleri yaptırmadılar herhalde başka bir ülkeye giriş yapmak için.

Hiçbir önlem yoksa sınırlarda isteyen istediği gibi girişlerini çıkışlarını gerçekleştirebiliyorsa, sınırda olan bir takım baskınlara da, ya kardeşim bunlar nasıl oluyor diye sormak daha bir safdillik olur sanırım.

Ama başka bir durum daha var. Her şey Türkiye’nin kontrolü altında bu insanların Türkiye’ye giriş yapmasını devletin insanları nasıl izin verdiyse gitmelerine öyle izin verildi.

O zaman da neden izin verdiği anlaşılmaz bir durum olmaz mı? Bir ülke kendi vatandaşım dediği insanlarını başka ülkenin sınırları içinde bir kampta yaşamaya mahküm eder. Böyle bir anlayış açılımı nasıl yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder